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The Affordable Care Act (ACA) generally prohibits health plans and health coverage issuers from imposing lifetime or annual 
limits on the dollar value of essential health benefits. This requirement is found in section 2711 of the Public Health Service 
Act (PHS Act), which was added by the ACA.  

Interim final regulations addressed the application of section 2711 to health reimbursement arrangements (HRAs) and 
certain other account-based arrangements. The interim final regulations distinguish between stand-alone HRAs and HRAs 
integrated with other group health coverage. The rules indicate that an HRA integrated with other group health coverage is 
not required to satisfy the annual limit restrictions if the other coverage alone satisfies ACA’s annual limit restrictions.  Other 
limited exceptions apply for stand-alone HRAs offering only retiree coverage, or reimbursement limited to dental, vision or 
long-term care benefits as a separate policy. 

On Jan. 24, 2013, the Department of Labor (DOL) issued Frequently Asked Questions (FAQs) that clarify which health 
reimbursement arrangements must comply with the ACA’s prohibition on annual or lifetime limitations on essential health 
benefits. The FAQs also provide transition relief, allowing amounts credited to any HRA before Jan. 1, 2014, to be used to 
reimburse medical expenses incurred even after Dec. 31, 2013 without violating section 2711. 

FAQS ON COMPLIANCE OF HRAS WITH PHS ACT SECTION 2711 

Q2: May an HRA used to purchase coverage on the individual market be considered integrated with that 
individual market coverage and therefore satisfy the requirements of PHS Act section 2711? 

No. The Departments intend to issue guidance providing that for purposes of PHS Act section 2711, an employer-sponsored 
HRA cannot be integrated with individual market coverage or with an employer plan that provides coverage through 
individual policies and therefore will violate PHS Act section 2711. 

Q3: If an employee is offered coverage that satisfies PHS Act section 2711 but does not enroll in that coverage, 
may an HRA provided to that employee be considered integrated with the coverage and therefore satisfy the 
requirements of PHS Act section 2711? 

No. The Departments intend to issue guidance under PHS Act section 2711 providing that an employer-sponsored HRA may 
be treated as integrated with other coverage only if the employee receiving the HRA is actually enrolled in that coverage. Any 
HRA that credits additional amounts to an individual when the individual is not enrolled in primary coverage meeting the 
requirements of PHS Act section 2711 provided by the employer will fail to comply with PHS Act section 2711. 

Q4: How will amounts that are credited or made available under HRAs under terms that were in effect prior to 
Jan. 1, 2014, be treated? 

The Departments anticipate that future guidance will provide that, whether or not an HRA is integrated with other group 
health plan coverage, unused amounts credited before Jan. 1, 2014, consisting of amounts credited before Jan. 1, 2013, and 
amounts that are credited in 2013 under the terms of an HRA as in effect on Jan. 1, 2013, may be used after Dec. 31, 2013, 
to reimburse medical expenses in accordance with those terms without causing the HRA to fail to comply with PHS Act 
section 2711. If the HRA terms in effect on Jan. 1, 2013, did not prescribe a set amount or amounts to be credited during 
2013 or the timing for crediting such amounts, then the amounts credited may not exceed those credited for 2012 and may 
not be credited at a faster rate than the rate that applied during 2012. 

This Legislative Brief is not intended to be exhaustive nor should any discussion or opinions be construed as legal advice. Readers 
should contact legal counsel for legal advice.  
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